Joomla! installeren

Dit is een korte handleiding voor het installeren van Joomla! versie 1.7. Deze handleiding is wellicht overbodig want er wordt heel veel gescrheven over Joomla op het web. Zoals bijvoorbeeld op de officiĆ«le Joomla site www.joomla.org. Deze site biedt zowel documentatie (docs.joomla.org) als een support forum (forum.joomla.org). Er is zelfs een nederlandstalig support forum. Wil je liever informatie in het nederlands. Kijk dan op www.dutchjoomla.org. Ook daar vind je een forum en documentatie maar kan je ook het Joomla software pakket met nederlandstalige extensie downloaden.

 

Wat heb je nodig om Joomla te installeren?

  • Een hostingpakket
  • Een MySQL database
  • Een FTP cient
  • De Joomla software

 

Hosting eisen

De minimale eisen voor Joomla 1.7 zijn:

  • PHP v. 5.2+
  • MySQL 5.04+
  • Apache 1.3
 
Als je een hosting pakket hebt aangeschaft dan zal deze in de regel wel voldoen aan deze eisen, zelfs de hele goedkope 1 euro per maand paketen, maar controleer het voor de zekerheid. 
 

MySQL Database

Joomla gebruikt een database om content in op te slaan. Tijdens de installatie van de Joomla software dien je de naam van de database op te geven samen met een gebruikersnaam en wachtwoord. Het is nu dus tijd om deze aan te maken. Dit doe je normaal gesproken via de control panel of het service menu van je hosting provider.

Uiteraard kies je een sterk wachtwoord voor je MySQL useraccount: minimaal 8 willekeurige karakters bestaande uit een combinatie van hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale karakters.

 

FTP Client

Om de Joomla software te uploaden naar je webserver kan je een FTP Client gebruiken. Ik gebruik zelf alltijd FileZilla hiervoor. FileZilla is net als Joomla een opersource produkt wat gratis beschikbaar is. Je kan FileZilla via de website http://filezilla-project.org/ downloaden.

 

Joomla software

Gebruik altijd de laatste versie van de Joomla software. Op dit moment zijn er twee releases beschikbaar, namelijk Joomla 1.5 en Joomla 1.7. Joomla 1.5 is de long term support versie maar wordt binnenkort vervangen door Joomla 2.5 (gepland voor januari 2012). Joomla 1.7 lijkt het meeste op de nieuwe (2.5) Joomla release en het upgraden van Joomla 1.7 naar Joomla 2.5 zal de weg van de minste weerstand zijn. Deze handleidin gaat er van uit dat je Joomla 1.7 installeert. 

Je kan de laatste versie van de Joomla software downloaden op de Joomla website www.joomla.org. Als je een nderlandstalige website wil draaien dan is het nodig om de extensie te installeren voor de nederlandse taal. Dat kan naderhand maar kan je ook direct doen. De website www.dutchjoomla.org biedt Joomla software pakketten waar ondersteuning inzit voor de nederlandse taal.

 

Joomla installeren

Pak het Joomla software pakket wat je gedownload hebt uit.

Kopieer, met een FTP client, alle bestanden en mappen naar de root directory van je webserver.

joomlaftp

Start een webbrowser en ga naar http://<jouwdomeinnaam>/

Volg de instructies van de Joomla installatiewizard.